Aanmeld- en registratieplicht voor handelaren en opkopers
Bent u opkoper of handelaar van tweedehands of ongeregelde goederen? Dan moet u dit melden. U doet dit bij de gemeente via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). U moet ook uw inkoop, verkoop en voorraad bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR).
Door registratie verkleint u de kans dat u zich schuldig maakt aan heling. U maakt het criminelen ook moeilijker om gestolen goederen te verkopen.
Aanmelden Digitaal Opkopers Loket
U bent verplicht om u online aan te melden. Doe dit op www.ikbenhandelaar.nl
U moet zich aanmelden en registreren als u bijvoorbeeld handelt in:
- Apparaten waar een stekker aan zit
- Edelmetaal (zoals goud, zilver of platina)
- Elektrische apparatuur (zoals laptops, computers, smartphones, telefoons, audio- en videoapparatuur)
- Fietsen
- Kunstvoorwerpen en antiek
- Sieraden, juwelen, uurwerken
- Vaartuigen en onderdelen daarvan
- Onderdelen van fietsen, bromfietsen, motoren en auto's. Als u een compleet voertuig met kenteken gaat verhandelen dan hoeft u het voertuig niet te registeren. Als u onderdelen van dat voertuig gaat doorverkopen of opkopen, dan moet u de onderdelen wel registreren.
Digitaal Opkopers Register
Met het Digitaal Opkopers Register (DOR) noteert u informatie over het product, de verkoper en de prijs. In het verkoopgedeelte noteert u informatie over welke producten aan wie zijn verkocht.
Het DOR zorgt voor minder papierwerk. Voorraadbeheer en magazijncontroles zijn door het register ook veel makkelijker. Daarnaast zoekt en sorteert u in het register makkelijk op soort, merk, type of serienummer.
Hoe werkt het Digitaal Opkopers Register?
Wanneer u een artikel in het DOR invoert dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt de politie hiervan meteen bericht. Dit vergroot de pakkans van criminelen. Via het DOR kunt u ook eenvoudig via de site www.stopheling.nl controleren of een aangeboden artikel als gestolen geregistreerd staat. Het DOR beschermt u dus beter tegen heling.
Als u achteraf merkt dat u per ongeluk iets hebt gekocht wat gestolen is kun u via het DOR direct aangifte doen van heling. Na de aangifte kunt u via het DOR een aanvraag doen om uw geld terug te vragen van de klant die u het gestolen voorwerp heeft verkocht. Dit gaat via de Service Organisatie Directe Aansprakelijkheidsstelling (SODA).
Video Stop Heling - het Digitaal Opkopers Register
In onderstaande video, speciaal voor opkopers van tweedehandsgoederen, zie je hoe je gebruik kunt maken van het Digitaal Opkopers Register.
Gemeente Waalwijk is niet betrokken geweest bij de productie van deze video en niet verantwoordelijk voor de inhoud en de naleving van wet- en regelgeving bij het maken van de beelden.
Ieder jaar controle door de gemeente
De gemeente controleert jaarlijks steekproefsgewijs ondernemers. Heeft u tijdens de controle uw zaken niet op orde? Dan controleert de gemeente vaker en riskeert u een boete.
Meer informatie
Bij vragen kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844. U kunt ook contact met de gemeente opnemen via 0416-683456.