Omgevingsvergunning strijdig gebruik

Plannen die niet passen binnen het omgevingsplan

Sinds 1 januari 2024 heeft de gemeente een (tijdelijk) omgevingsplan. Hierin zijn in ieder geval de voorheen geldende bestemmingsplannen opgenomen. In het omgevingsplan staan regels over het gebruik van de grond en van de gebouwen die daarop staan. In een omgevingsplan is bijvoorbeeld de volgende informatie te vinden: 'mag ik een bedrijf aan huis beginnen', 'mag ik een bijgebouw plaatsen op mijn perceel en hoe hoog mag dat zijn?'

Wil je gronden of gebouwen gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen of grond wil kopen. Dan raden wij aan eerst te kijken of dit past binnen het omgevingsplan.

Het omgevingsplan bekijken kan via Regels op de Kaart van het Omgevingsloket. Nieuw bij het Omgevingsloket? We hebben een handleiding gemaakt die uitlegt hoe je dit gebruikt. Kom je er niet uit? Mail dan je vraag naar fobwl@waalwijk.nl of bel naar telefoonnummer 0416-683456. Wij zijn telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:30. De collega’s van de Front Office Bouwen Wonen Leefomgeving helpen je graag verder.

Past je plan niet binnen het omgevingsplan? Dat betekent niet direct dat het plan niet mogelijk is, maar alleen dat het misschien wel mogelijk kan worden gemaakt. Daar moet nog wel wat voor worden gedaan. Je hebt dan namelijk een omgevingsvergunning nodig voor een (buitenplanse) omgevingsplanactviteit.

Soms valt een (buitenplanse) omgevingsplanactiviteit samen met een andere activiteit waarvoor je een omgevingsvergunning nodig hebt. Bijvoorbeeld als je wilt bouwen op een plek waar een vergunningsplichtige boom staat . In dit geval kun je deze activiteiten combineren door in één keer een omgevingsvergunning aanvraag te doen. Je hoeft dus niet voor iedere activiteit een aparte aanvraag te doen, maar je mag wel losse aanvragen doen

Hoe werkt het?

We maken onderscheid tussen een binnenplanse omgevingsplanactiviteit en een buitenplanse omgevingsplanactiviteit.

Een binnenplanse omgevingsplanactiviteit is een activiteit waarvoor het omgevingsplan bepaalt dat daarvoor een vergunning nodig is. Het omgevingsplan geeft ook de beoordelingsregels hiervoor, die bepalen of het mogelijk is dat we een vergunning verlenen.

Een buitenplanse omgevingsplanactiviteit ontstaat op twee momenten: het is een binnenplanse omgevingsplanactiviteit die niet vergund kan worden op basis van de beoordelingsregels of het is een andere activiteit die niet past binnen het omgevingsplan.

Wat moet ik doen?

Verken je idee

Wij raden je aan te beginnen met een van de stappen uit ons vooroverleg. Hiervoor zijn er verschillende opties en het kan per aanvraag verschillen welke stappen deze doorloopt. Meer informatie over de mogelijkheden en kosten hierover vind je op deze pagina.

Mijn idee is al verkend

Heeft je plan de stappen uit het vooroverleg al doorlopen? Dan kun je via het Omgevingsloket de omgevingsvergunning aanvragen. Meer informatie daarover vind je op deze pagina.

Wat kost het?

Op deze pagina geven we meerdere mogelijkheden om een plan dat niet past binnen het omgevingsplan mogelijk te maken. Soms verwijzen we naar een andere pagina op de website, waar de kosten staan toegelicht. In de andere gevallen kun je de kosten vinden in de tarieventabel van onze Legesverordening 2024.