Waalwijk werkt aan speeltuinen

Het is belangrijk dat iedereen buiten kan sporten, spelen, bewegen en ontdekken. Daarom gaan we de komende jaren bestaande speel- en sportvoorzieningen in onze gemeente opknappen of vernieuwen. Samen met jou als inwoner gaat de gemeente Waalwijk aan de slag.

Speellocaties 

De gemeente zorgt voor het aanleggen, onderhouden en renoveren van speeltuinen. Hier is een plan voor gemaakt. Met dit 'speelruimteplan samen spelen' maken we spelen weer een avontuur. De gemeente wil verschillende speel-, beweeg-, sport- en ontmoetingsplekken in de wijken creëren. Dit betekent dat we sommige speeltuinen opknappen of vernieuwen. Het betekent ook dat niet alle speeltuinen blijven bestaan.

Speelruimteplan samen spelen

Hoe gaat dit in z’n werk?

De speeltuinen vervangen we niet zomaar. Binnen de buurt kijken we naar het totale aanbod. In de gemeente Waalwijk willen we variatie in de grootte en inrichting van de speeltuinen in een wijk. Zo is er voor iedere leeftijd een speelplek in de buurt. Het kan dus zijn dat ergens een speeltuin weggaat of juist groter of kleiner wordt. Bij de inrichting kijken we niet alleen naar de speeltoestellen. De speelplekken worden ook groener, met meer bomen en planten. We maken spelen in de buurt dus niet alleen leuker. 

Hoe kan ik meedenken?

Samen met inwoners en organisaties praten we over de wensen en behoeften voor speel-, beweeg-, sport- en ontmoetingsplekken. Dit doen we voordat we de huidige speellocaties gaan aanpassen. Omwonenden mogen meedenken over hoe de speeltuinen eruit moeten zien. Dit gebeurt op verschillende manieren, bijvoorbeeld door gesprekken in de speeltuin of via een enquête. 

Hoe ziet de planning eruit?

Vanaf eind oktober 2024 gaan we aan de slag met diverse speelplekken. Denk aan de Gradenboog, Noordstraat, Watersnip, Kastanjelaan en Johan Frisostraat. 

Vraag & antwoord

We hebben een aantal vragen en antwoorden hieronder alvast op een rij gezet.

Denken jullie aan kinderen met een beperking?

Er is extra aandacht voor inclusief spelen en de 100-70-50-norm. Dit betekent: een speelplek waar kinderen met en zonder handicap elkaar kunnen ontmoeten én samen spelen. Een plek waar: 

  • iedereen 100% welkom is; 
  • 70% van de speelaanleidingen bereikbaar is voor iedereen; en 
  • 50% van de speelaanleidingen bespeelbaar is voor ieder kind. 

Het stimuleren van ontmoeting en samen spelen is voor ons de norm.
De speelplekken bij Gradenboog, Watersnip en Kastanjelaan maken we inclusief voor kinderen met een beperking. Met Platform Inclusief Waalwijk bekijken we hoe we dit ook op een aantal andere plekken kunnen vormgeven.
 

Wat doen jullie met de inbreng van inwoners?

De wensen en ideeën van jou als omwonende helpen ons bij de inrichting van de speeltuin. Hieruit komen vervolgens twee ontwerpen. Die leggen we voor aan de buurt. Als omwonende mag je kiezen welke het volgens jou moet worden. De meeste stemmen gelden.

Waarom niet overal houten speeltoestellen?

Dit heeft te maken met de kwaliteit en levensduur van een houten speeltoestel. Een houten speeltuin slijt over het algemeen sneller. Wij gaan voor duurzame toestellen met langere levensduur en lagere kosten voor onderhoud. Is op een speelplek de uitstraling perfect voor houten toestellen? Dan nemen we hout in overweging. Gaan we toch niet voor hout? Dan kunnen we met de juiste kleurstelling toch zorgen voor een natuurlijke uitstraling.

Verdwijnen er ook speelplaatsen?

Ja, er zullen speeltuinen verdwijnen. Binnen de buurt wordt gekeken naar het totale aanbod van speelplekken. Waalwijk wil variatie in de grootte en inrichting van de speelplekken in een wijk, zodat er voor iedere leeftijd een speelplek in de buurt is. Het kan dus zijn dat er een speelplek ergens weggaat of juist groter of kleiner wordt. Bij de inrichting wordt niet alleen naar de speeltoestellen gekeken. De speelplekken worden ook groener, met meer bomen en planten. Spelen in de buurt wordt in de gemeente Waalwijk alleen maar leuker.

Denken jullie aan de veiligheid van een speeltoestel?

Speeltuinen moeten volgens de wet veilig zijn. Daarom kiezen we altijd voor standaard speeltoestellen met een keuringscertificaat. Zijn deze speeltoestellen goed geplaatst? Dan kunnen kinderen er veilig op spelen. Gaat het om maatwerk toestellen, het plaatsen van natuurlijke speelobjecten of een speelobject dat eigenlijk geen speeltoestel is? Deze worden ook altijd gecertificeerd volgens de norm voor de veiligheid van speeltoestellen.

Wat zijn speelaanleidingen?

Een leuke speeltuin hoeft niet altijd speeltoestellen te bevatten. Een boom, struik, bosje, zwerfkei of heuveltje kan ook uitnodigen om te spelen. We willen daarmee de fantasie van kinderen prikkelen. Zo’n groene speelaanleiding kan veel speelwaarde toevoegen aan een plek. Denk hierbij aan twee bomen die doeltjes vormen. Dat geeft al aanleiding om te spelen. 

Waar zijn groene speelaanleidingen goed voor?

Groen is belangrijk om een speeltuin mee in te richten. Dat kan traditioneel groen zijn. Denk hierbij aan een grasveld, bomen en struiken. Maar ook groen om mee te spelen. Zoals een wilgentunnel of bosjes waar kinderen hutten kunnen bouwen. Groen biedt ook beschutting tegen wind, zon en regen. Zo zorgen we ervoor dat kinderen in de zon kunnen spelen, maar ook in de schaduw. En ze kunnen schuilen voor de regen. Deze groene speelaanleidingen kunnen op de plekken waar de speeltoestellen gaan verdwijnen. Natuurlijk gaat dit in overleg met bewoners. 

Controleert de gemeente de speeltuinen?

Ja, wij controleren regelmatig. Zo zorgen we ervoor dat alle speeltuinen in de gemeente veilig zijn en blijven om in te kunnen spelen. Speeltoestellen in de openbare ruimte moeten altijd voldoen aan de veiligheidsnormen die voor speeltoestellen gelden. Daarom voert een extern inspectiebureau jaarlijks een inspectie uit voor de gemeente.