Aanschrijving door de gemeente
De gemeente let erop dat iedereen zich aan de regels houdt. Net als de politie. Overtreedt u wettelijke regels? Dan vraagt de gemeente u per brief om de overtreding ongedaan te maken. Dit heet een aanschrijving. Doet u niets? Dan doet de gemeente het voor u. De kosten zijn dan ook voor u. Dit heet bestuursdwang. De gemeente kan u ook een dwangsom laten betalen. Dit betekent dat u moet betalen als u de overtreding niet op tijd ongedaan maakt.
Op welke overtredingen let de gemeente?
- bouwen zonder omgevingsvergunning
- gebruik van gronden en gebouwen in strijd met de regels van het bestemmingsplan
- illegaal houden van dieren
- op een verkeerde manier huisvuil aanbieden
Wat moet ik doen?
U begaat zelf een overtreding
- De gemeente constateert een overtreding of iemand anders verzoekt om handhaving.
- U krijgt een brief van de gemeente waarin staat dat u uw overtreding onmiddellijk of vóór een bepaalde datum (de begunstigingstermijn) ongedaan moet maken. Dit heet ‘bestuursdwangaanschrijving’ of ‘dwangsomaanschrijving’.
- Meestal krijgt u de tijd om de overtreding te corrigeren. Bij spoed treedt de gemeente direct zelf op en maakt de overtreding ongedaan op uw kosten. Hebt u binnen de gestelde tijd bijvoorbeeld uw bouwwerk niet afgebroken, dan doet de gemeente dit namens u en op uw kosten. Ook kan de gemeente de dwangsom innen die aan u is opgelegd.
- Bent u het niet eens met de aanschrijving van de gemeente? U kunt dan binnen 6 weken bezwaar maken bij de gemeente. Dit betekent niet dat u tijdens de bezwaarprocedure uw illegale bouwwerk mag laten staan. Een bezwaarschrift schorst de werking van de aanschrijving namelijk niet.
- Wilt u toch voorkomen dat bestuursdwang of de dwangsom wordt toegepast? U kunt dan, als u een bezwaarschrift hebt ingediend, bij de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening. Er moet wel sprake zijn van grote spoed.
- Wijst de gemeente uw bezwaar af? U kunt dan in beroep gaan bij de bestuursrechter.
- Verklaart ook de rechtbank uw beroepsschrift ongegrond? U kunt dan nog in hoger beroep gaan bij de Raad van State.
Iemand anders begaat een overtreding
Wilt u dat de gemeente optreedt tegen een overtreding door iemand anders? Meld dit of schijf een brief. In de brief schrijft u waarom u denkt dat er sprake is van een overtreding en waarom de gemeente moet optreden. U stuurt de brief naar de gemeente.De gemeente kan ook zelf, dus zonder dat iemand een overtreding doorgeeft, actie ondernemen bij een geconstateerde overtreding.