Babbeltruc en verkoop aan huis

Geef vreemden of verkopers aan uw deur niet te veel ruimte!  

Jaarlijks worden er in Nederland duizenden inwoners, waaronder veelal senioren, in hun eigen huis opgelicht door mensen die met veel verschillende en zeer geloofwaardige verhalen, het vertrouwen winnen en zich naar binnen praten. Vervolgens worden bijvoorbeeld sieraden en/of bankpas buitgemaakt en meestal ook de pincode. Buiten de grote emotionele schade loopt de financiële schade vaak in de duizenden euro’s. De meest recente cijfers zijn uit het jaar 2015. In dit jaar werden 125.000 pogingen, met betrekking tot babbeltrucs, ondernomen. 25.000 pogingen slaagde ook daadwerkelijk en leidde tot enorme schade bij vooral senioren.

Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor. Onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Of ze spreken u op straat aan, of in de supermarkt. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

Bel de politie

Vertrouwt u het niet en is de persoon nog aanwezig of in de buurt? Bel dan 112. Is de persoon verdwenen, bel dan 0900-8844.

Allerlei smoezen

De daders gebruiken allerlei soorten smoezen om aan uw geld of bezittingen te komen. Ze kunnen er heel betrouwbaar of aardig uitzien. Van deftige mannen in pakken tot moeders met schattige kindertjes. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag. Trap er niet in en volg onderstaande adviezen op.

Preventietips

Hier volgen een aantal tips voor uw veiligheid. Doe nooit zomaar open. Kijk eerst wie er voor de deur staat. Kijk door het raam, de deurspion en gebruik indien aanwezig de intercom.

  • Laat nooit een onbekende in uw huis. Doe eventueel voordat u voor een vreemde de deur opent, een kierstandhouder op de deur (stevige variant van een deurkettinkje), zodat niemand de deur zomaar kan openen.
  • Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld).
  • Laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet.
  • Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Laat ook geen mensen binnen die een telefoontje willen plegen. Eventueel kunt u voor ze bellen terwijl zij buiten wachten.
  • Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Een nepkoerier probeert bijvoorbeeld u te laten pinnen via een mobiel pinapparaat. Een verkeerd pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.
  • Geef nooit uw pinpas uit handen maar houd die zelf vast. Geef aan niemand uw pincode. Uw bank of een agent zullen daar nooit naar vragen, een oplichter wel.
  • Vraag meteropnemers en reparateurs altijd naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en laat de persoon buiten wachten. Zoek het nummer zelf op in het telefoonboek en bel.
  • Collectanten zijn verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Vraag daar gerust naar. Sluit altijd de deur als u geld wilt pakken. Neem uw portemonnee niet mee naar de deur, alleen wat u wilt geven.
  • Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk!) de prijs vast. Anders kunnen achteraf enorme rekeningen worden gepresenteerd.
  • Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. U hebt als koper aan de deur allerlei rechten. De verkoper moet u bijvoorbeeld wettelijk 14 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren. Vraag de verkoper gerust op een ander tijdstip terug te komen, zodat u nog met iemand kunt overleggen.

Uitgebreide informatie vindt u onder op de politiewebsite.

Ouderen worden regelmatig gewaarschuwd voor oplichters die met babbeltrucs proberen hun huis binnen te komen om geld en andere waardevolle bezittingen te stelen.  Volgens Seniorenorganisatie KBO-PCOB helpt het waarschuwen niet voldoende. Daarom ontwikkelde de organisatie met behulp van de Vrije Universiteit van Amsterdam een aanvullende methode om mensen meer bewust te maken van hoe ze moeten handelen bij babbeltrucs.

De seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft ook een speciale app gelanceerd om ouderen te helpen criminelen met babbeltrucs te weerstaan.

De minimale vereisten voor het gebruik van de app Trucs tegen babbeltrucs:

  • In de Apple Appstore voor iPad met IOS 11 of hoger (600 MB), alleen voor de iPad en niet voor de iPhone.
  • In de Google Playstore voor Android 7 of hoger (996MB), het kan zowel op tablet als op telefoon. Op de telefoon zijn de letters erg klein, maar werkt de spraakanalyse wel beter.
  • De app is na het downloaden zonder internet te gebruiken. De spraakanalyse is alleen te gebruiken met een heel sterke internetverbinding.

Hoe kan ik veilig pinnen?

Let bij het pinnen op het volgende:

  • Pinnen doet u altijd met twee handen: 1 hand om de code in te toetsen en 1 hand om het intoetsen af te schermen.
  • Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders liet vallen. Denkt u dat het geld toch van u is? Stop dit dan in uw jaszak en niet in uw portemonnee.
  • Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Doet hij of zij dat niet, breek dan de pintransactie af en vertel het winkelpersoneel waarom.
  • Berg uw geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op.