Bestuurlijk interventieteam Hart van Brabant controleert op illegale prostitutie en mensenhandel
Het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) Hart van Brabant hield op 28 november 2024 voor de tweede keer dit jaar een controleactie op illegale prostitutie en mensenhandel.
Dit keer werden er 15 sekswerkers gecontroleerd, waarvan er 14 zonder vergunning – dus illegaal – aan het werk waren. Drie sekswerkers zijn door de politie aangehouden omdat zij geen geldig identiteitsbewijs konden tonen. Van vier personen is het identiteitsbewijs ingenomen. Voor vijf sekswerkers is direct een afspraak gemaakt voor hulp via Prostitutie Maatschappelijk Werk. De controles vonden plaats naar aanleiding van meldingen uit de buurt en via seksadvertenties die online vindbaar zijn. Voor de controle van escorts was er een woning in Kaatsheuvel en Goirle beschikbaar en een woning op een vakantiepark in Oisterwijk. Via de controles willen de bij het BIT Hart van Brabant aangesloten gemeenten zicht krijgen op illegale prostitutie vanuit woningen en/of bedrijfspanden, de netwerken die hierachter schuilgaan en seksuele uitbuiting en misstanden binnen deze branche tegengaan. Zicht op illegale prostitutie is essentieel om uitbuiting, mensenhandel en criminele activiteiten aan te pakken. Tijdens de controles wordt waar nodig aan sekswerkers hulpverlening en ondersteuning vanuit het Prostitutie Maatschappelijk Werk aangeboden.
Aan deze controleactie namen de gemeenten Tilburg, Waalwijk, Loon op Zand, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Goirle deel. De gemeenten Dongen en Gilze en Rijen hebben niet deelgenomen aan de actiedag en in die gemeenten zijn geen locaties bezocht. Het BIT Hart van Brabant werd bij deze controleactie ondersteund door politierechercheurs van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM).
Resultaten
Tijdens deze controleactie zijn in totaal 15 sekswerkers gecontroleerd. Zij waren afkomstig uit Roemenië, Venezuela, China, België en Colombia. Van de gecontroleerde sekswerkers bleken er 14 zonder een vergunning, dus illegaal, werkzaam te zijn. De politie geeft drie sekswerkers aangehouden omdat zij geen geldig identiteitsbewijs konden tonen. Hun identiteit is op het politiebureau vastgesteld waarna zij, met een boete op zak, mochten vertrekken. Daarnaast heeft de politie van vier personen het identiteitsbewijs ingenomen op basis van het overtreden van de Vreemdelingenwet. Deze personen hadden een toeristenvisum voor Nederland en mochten zonder werkvisum geen werk verrichten, maar deden dit toch. Zij moeten zich binnenkort melden bij AVIM en lopen het risico Nederland te worden uitgezet.
Vijf sekswerkers willen graag gebruikmaken van de geboden hulp. Zij hadden onder meer vragen over hoe zij legaal kunnen werken in de prostitutiebranche of gaven aan ondersteuning te willen bij het verlaten van de branche. Voor deze personen is direct een afspraak ingepland met Prostitutie Maatschappelijk Werk (PMW013).
In één woning troffen de controleurs twee sekswerkers aan die zich in een zeer kwetsbare positie bevonden. Zij waren de Nederlandse of Engelse taal niet machtig en beschikten niet over hun eigen identiteitsbewijzen. Ook bleken zij niet zelf hun advertenties te beheren. Een derde, tot nu toe onbekend gebleven persoon, beheerde de advertenties voor hun en bepaalde daarmee onder andere ook hoeveel klanten zij per dag ontvangen. Omdat er twijfels zijn over de werkzaamheden en in hoeverre zij deze zelfstandig en vrijwillig uitvoeren, doet AVIM verder onderzoek.
BIT Hart van Brabant
De gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Tilburg, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk werken sinds 1 oktober 2023 samen in de aanpak van complexe handhaving, georganiseerde criminaliteit en ondermijning in het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) Hart van Brabant. Onder de regie van dit team zijn er regelmatig controles bij panden en locaties waarbij reden is om te controleren. Het kan ook gaan om een sterk vermoeden dat er sprake is van misstanden of het niet voldoen aan wet- en regelgeving. Maar ook het zicht krijgen op bepaalde branches of thema’s kan aanleiding zijn om vanuit het BIT-controles uit te voeren.
Melden helpt!
Het aanpakken van criminele activiteiten zoals illegale prostitutie en mensenhandel kunnen overheden niet alleen. Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers vermoedens melden. Dit kan ervoor zorgen dat slachtoffers hulp en ondersteuning krijgen en verdachten worden opgespoord. Melden kan bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844) of bij de gemeente. Anoniem een melding maken kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Op deze manier zorgen we samen voor een veiligere woon-, werk- en leefomgeving.