Boom kappen

Bomen zijn waardevol voor onze leefomgeving. Ze zorgen voor zuurstof en schone lucht, bieden verkoeling en zijn een thuis voor veel insectensoorten en andere dieren. Daarom wil de gemeente zoveel mogelijk bomen behouden. Wil je toch een boom kappen op jouw grond? Op deze pagina lees je alles over het aanvragen van een omgevingsvergunning. En wat de regels zijn over het aanplanten van nieuwe bomen na bomenkap.

Heb je een vergunning nodig? 

We willen we zoveel mogelijk bomen in onze gemeente behouden. Daarom heb je mogelijk een omgevingsvergunning nodig voor het vellen van een boom. Hieronder vallen kappen, snoeien, verplanten en rooien. Alleen als eigenaar van een boom kun je een omgevingsvergunning aanvragen. Hieronder lees je in drie stappen of je zo’n vergunning moet aanvragen.

1. Staat de boom binnen of buiten de bebouwde kom? 

Wil je een boom vellen buiten de bebouwde kom? Dan valt het buiten de bebouwingscontour houtkap. Je meldt dit dan bij het Omgevingsloket van de provincie. Klik op de knop hieronder om naar het Omgevingsloket te gaan. 

Omgevingsloket 

Staat jouw boom binnen de bebouwde kom, dus binnen de bebouwingscontour houtkap? Ga dan door naar de volgende stap. 

2. Wat ga je met de boom doen? 

Wil je op jouw grond binnen de bebouwde kom een boom vellen? Dan heb je dus mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt voor de volgende activiteiten: 

  • Rooien of kappen van een boom. 
  • Snoeien van meer dan 20% van de kroon of het wortelstelsel. 
  • Verplaatsen van een boom en de voorbereiden van een verplaatsing. 
  • Voor de eerste keer knotten, kandelaren of kandelaberen van een boom.  
  • Activiteiten die een boom ernstig kunnen beschadigen of ontsieren. 

Wil je één of meerdere van deze acties ondernemen met jouw boom of bomen binnen de bebouwde kom? Ga dan door naar de volgende stap. 

3. Wat zijn de omstandigheden? 

Blijkt uit de vorige stappen dat je mogelijk een omgevingsvergunning nodig hebt? Met de vragenboom hieronder wordt dat duidelijk. Je vindt de vragenboom binnenkort ook als afbeelding onderaan deze pagina. Denk eraan dat je een boom herplant voor de boom die je mag vellen. Hieronder lees je daar meer over.   

Twijfel je ergens over bij het beantwoorden van de vragen? Neem dan contact met ons op via (0416) 683 456 of mail naar fobwl@waalwijk.nl 

Vragenboom: heb je een vergunning nodig?

1. Staat de boom op gemeentegrond? 

Ja.  

Je kunt geen omgevingsvergunning aanvragen voor het vellen van een boom die op gemeentegrond staat. Heb je overlast van deze boom? Neem dan contact op met onze groenbeheerder. Dat kan via info@waalwijk.nl of (0416) 683 456. Je kunt ook een melding doen via de Fixi-app. 

Nee.

Ga verder naar de volgende vraag om te bepalen of je een omgevingsvergunning nodig hebt. 

2. Is jouw boom dood? 

Het vaststellen van de dood van de boom moet gebeuren door een boomdeskundige. Die is in het bezit van een certificaat European Tree Worker (ETW) of een certificaat boomveiligheidscontroleur (BVC). 

Ja. 

Je mag de boom zonder omgevingsvergunning vellen wanneer je een verklaring hebt van een boomdeskundige met ETW- of BVC-certificaat. Bewaar de verklaring, de gemeente kan hierom vragen. 

Nee. 

Ga verder naar de volgende vraag om te bepalen of je een omgevingsvergunning nodig hebt. 

3. Heeft de boom een stamomtrek van 100 centimeter of meer? 

Je meet de stamomtrek door een meetlint om de stam te doen. Meet op een hoogte van 1,30 meter vanaf de grond. 

Ja. 

Je hebt een omgevingsvergunning nodig om de boom te vellen. 

Nee. 

Ga verder naar de laatste vraag om te bepalen of je een omgevingsvergunning nodig hebt. 

4. Is de boom geplant vanuit compensatieplicht voor bomen? 

Als je een boom velt, ben je verplicht een nieuwe boom te planten. Wil je deze boom op een later moment weer vellen? Dan heb je een omgevingsvergunning nodig. 

Ja.  

Je hebt een omgevingsvergunning nodig om de boom te vellen. 

Nee. 

Je hebt geen omgevingsvergunning nodig. 

Hoe vraag je een omgevingsvergunning aan? 

Blijkt uit de stappen hierboven dat je een omgevingsvergunning nodig hebt? Dan lees je hieronder hoe je dat doet, wat je ervoor nodig hebt en waar je rekening mee kunt houden. 

Omgevingsvergunning aanvragen 

  • Vul het aanvraagformulier aan via het Omgevingsloket, met de link hieronder. 

Omgevingsloket

  • Denk aan de gevraagde documenten. Hieronder lees je daar meer over. 
  • Je krijgt een ontvangstbevestiging van jouw aanvraag van de gemeente.  
  • Heeft de gemeente een besluit genomen over jouw aanvraag? Dan krijg je vanzelf bericht of de omgevingsvergunning wordt toegekend.  

Kosten van je aanvraag 

De aanvraag van een omgevingsvergunning voor het vellen van bomen kost in 2025 € 112,55. 

Tip 

Vraag je een omgevingsvergunning aan voor het vellen van een boom? Anderen kunnen bezwaar maken als je die vergunning krijgt. Overleg eerst met buurtbewoners of zij bezwaar hebben tegen het vellen van een boom. Dit scheelt tijd en je voorkomt allerlei extra stappen. 

Toevoegen aan je aanvraag 

Welke documenten lever je aan bij je aanvraag? Dat hangt af van jouw situatie. Lees in de uitklapbare uitleg hieronder wanneer je wat nodig hebt voor je vergunningsaanvraag. 

Ik wil maximaal 2 bomen vellen op eigen, particuliere grond vanwege overlast

  • Het aantal bomen en de soort bomen die je wilt vellen. 
  • Een situatietekening met de plek waar deze bomen staan. 
  • De reden waarom je de bomen wilt vellen. 
  • Eventueel een foto van de bomen. 
  • Schriftelijke toestemming van de eigenaar van de bomen, als dit relevant is. 
  • Een kaart van het perceel waarbij je schematisch aangeeft: 
    • De plekken van de boom of bomen die je aanplant. Deze moet net zo duidelijk zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte als de boom of bomen die je wilt vellen. 
    • De plantmaat van de boom of bomen die je aanplant. Deze moet minimaal 20 tot 25 centimeter stamomtrek hebben. Deze stamomtrek meet je op 1 meter hoogte. 
    • De wetenschappelijke soortnamen van de boom of bomen die je aanplant. 

Herplanttabel

Ik wil een particuliere boom vellen als onderdeel van een project of wil een boom vellen op een bedrijfskavel. Of ik wil meer dan 2 bomen vellen op eigen, particuliere grond.

Voorbeelden van projecten zijn het bouwen van gebouwen zoals huizen, appartementen, bedrijfspanden, kantoren, tuinhuisjes, schuurtjes en aanbouwen. Maar ook het aanleggen of veranderen van terrassen en paden. Of de bouw en reconstructie van wegen, parken of watergangen. 

  • Het aantal bomen en de soort bomen die je wilt vellen. 
  • Een situatietekening met de plek waar deze bomen staan. 
  • De reden waarom je de bomen wilt vellen. 
  • Eventueel een foto van de bomen. 
  • Schriftelijke toestemming van de eigenaar van de bomen, als dit relevant is. 
  • Een alternatievenonderzoek met als doel om de boom of bomen te behouden. Meer informatie vind je in de beleidsregels op pagina 15 bij artikel 6.2.  
  • Een Boom Effect Analyse (BEA). Meer informatie vind je in de beleidsregels op pagina 13 tot en met 15 bij artikel 6.1. 
  • De bepaling van de potentiële verplantbaarheid. Als daaruit blijkt dat de boom potentieel verplantbaar is, dan is een verplantbaarheidsonderzoek noodzakelijk, anders niet. Meer informatie vindt u in de beleidsregels op pagina 16 en 17 bij artikel 6.3. 
  • Een herplantplan dat voldoet aan de regels zoals beschreven in de beleidsregels op pagina 19 tot en met 21 bij artikel 7.2. Dit herplantplan is alleen nodig als de bomen die je wilt vellen geheel of gedeeltelijk gecompenseerd worden met herplant. Via het rekenhulpmiddel kun je zelf controleren of je voldoet aan de bomencompensatieplicht.   
  • Een taxatierapport met daarin de waarde van de boom. Dit noemen we de monetaire boomwaarde. Dit taxatierapport is alleen nodig als de bomen die je wilt vellen niet of gedeeltelijk gecompenseerd worden met herplant. Kijk voor meer informatie in de beleidsregels op pagina 17 bij artikel 6.4. 

Rekenblad herplant

Rekenblad financiële compensatie

Rekenblad combinatie herplanten en financiële compensatie

Compensatieplicht na het vellen van een boom 

Deze informatie volgt zo snel mogelijk.. 

Op dit moment kun je hier meer over lezen in de beleidsregels