Boom kappen
U kunt een omgevingsvergunning nodig hebben voor het kappen, snoeien, verplanten of rooien van een boom. Deze activiteiten vallen allemaal onder het begrip vellen. Voor het vellen van een boom kan een omgevingsvergunning nodig zijn.
Alleen de eigenaar van een boom kan een omgevingsvergunning aanvragen (of moet daarvoor toestemming geven).
De beleidsregels bomen 2024 vindt u online. Dit beleid is een uitbreiding van de regels in de Algemene Plaatselijke Verordening 2024.
Wat moet ik doen?
Bepaal eerst of de boom, bomen of bos binnen of buiten bebouwingscontour houtkap ligt. Ligt deze erbuiten? Dan moet u dit melden bij de provincie. Dat kan via het Omgevingsloket.
Ligt de boom binnen de bebouwingscontour houtkap? Dan gelden onderstaande regels.
Wel of geen vergunning nodig?
Wilt u binnen de bebouwde kom een houtopstand vellen, dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Onderstaande activiteiten samen noemen we het vellen van een houtopstand.
- Het rooien van een boom
- Het kappen van een boom
- Het snoeien van meer dan 20% van de kroon of wortelgestel
- Het voorbereiden van een verplanting inclusief verplanten
- Het voor de eerste keer knotten, kandelaren of kandelaberen van de boom
- Handelen op een manier waardoor ernstig kan beschadigen of ontsieren.
We hebben een vragenboom gemaakt om zo makkelijker te kunnen bepalen of u een vergunning nodig heeft. Ook kunt u kijken op het Omgevingsloket.
Compensatieplicht na het vellen van een boom.
Om te zorgen dat er niet teveel bomen verdwijnen heeft de gemeente hier regels voor opgesteld. Deze regels staan beschreven in Hoofdstuk 7 van de Beleidsregels Bomen 2024.
Bent u een particulier en wilt u 1 of 2 bomen vellen? Dan gelden voor u de regels de Beleidsregels Bomen 2024 in artikel 7.5 Bomencompensatieplicht voor de kap van maximaal 2 bomen op particuliere grond.
Bent u geen particulier of wilt u meer dan 2 bomen vellen? Dan gelden voor bomencompensatie de regels zoals opgenomen de Beleidsregels Bomen 2024, artikel 7.2, 7.3 en 7.4.
Heb je vragen hierover? Dan kun je contact met ons opnemen via fobwl@waalwijk.nl
Hoe werkt het?
De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van de aanvraag of de omgevingsvergunning wordt verleend. Deze termijn kan met 6 weken worden verlengd. In uitzonderlijke situaties geldt er een andere termijn. Na de aanvraag krijgt u altijd een bericht over welke termijn er aan uw aanvraag verbonden is.
Bent u het niet eens met de beslissing op uw vergunningaanvraag, dan kunt u bezwaar maken bij de gemeente. Doe dit binnen 6 weken na de bekendmaking van het besluit. Daarna kunt u eventueel nog in beroep gaan bij de bestuursrechter. In sommige gevallen kunt u rechtstreeks tegen een besluit in beroep gaan bij de bestuursrechter.
Omgevingsvergunning aanvragen
- Vul het aanvraagformulier volledig in op het Omgevingsloket en voeg de gevraagde documenten toe. Kies voor de activiteit 'Boom kappen of houtopstand vellen - aanvraag vergunning'. Wat u moet toevoegen ziet u ook bij Wat moet ik meenemen?
- U krijgt een ontvangstbevestiging van de gemeente;
- Nadat de gemeente heeft beslist, krijgt u vanzelf bericht of u de omgevingsvergunning krijgt.
Wat moet ik meenemen?
Afhankelijk van de situatie vragen we u om bepaalde documenten aan te leveren bij uw aanvraag. Klik hier de situatie open die op u van toepassing is.
Wat kost het?
Tarief 2025:
Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning met de activiteit kappen van bomen of vellen van houtopstanden betaalt u € 112,55
Tarief 2024:
Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning met de activiteit kappen van bomen of vellen van houtopstanden betaalt u € 108,75.
Tip
Vraagt u een omgevingsvergunning voor het kappen van een boom aan, dan kunnen derden bezwaar maken tegen de eventuele vergunningverlening. Overleg eerst met omwonenden of zij bezwaar hebben tegen het kappen van een boom.