Casade maakt prestatieafspraken met gemeenten en huurdersorganisaties
Ieder jaar maakt wooncorporatie Casade gezamenlijke prestatieafspraken met haar huurdersorganisaties en de gemeenten Dongen, Loon op Zand en Waalwijk. Dit jaar sloten voor het eerst ook zorgpartijen aan. De afspraken gaan bijvoorbeeld over het aantal woningen, verduurzaming, doorstroom en het huisvesten van bijzondere doelgroepen.
De vier lokale huurdersbelangenverenigingen, de drie gemeenten (Dongen, Loon op Zand, Waalwijk) en Casade maken samen afspraken om de maatschappelijke impact te vergroten. Hassan Najja, directeur-bestuurder van Casade: ‘Vaak hebben we een gemeenschappelijk doel. Zoals een goede opvang van kwetsbare doelgroepen, leefbare buurten en kernen, verduurzaming van de woningen. Daarbinnen hebben we elk onze eigen rol en verantwoordelijkheid. Nieuw dit jaar is dat we voor het eerst ook zorgpartijen hebben uitgenodigd om een reflectie te geven op deze prestatieafspraken. We hebben afgesproken dat we volgend jaar structureel overleg voeren met zorgpartijen. Zo zorgen we ervoor dat de samenwerking nog effectiever wordt.’
Enkele afspraken voor 2025:
- Ook in 2025 wordt fors ingezet op meer en duurzamere woningen. Casade investeert hierin het komend jaar 81 miljoen euro.
- De partijen vinden betaalbaarheid van de woningen zeer belangrijk. Daarom maakten ze de afspraak dat minimaal 9000 woningen een huur lager dan de tweede aftoppingsgrens (de huur is dan 697 euro) hebben. Casade bezit in totaal 11.500 woningen.
- Huurdersbelangenorganisaties, gemeenten en Casade vinden doorstroming van oudere huurders (75+) van belang. Ze willen zorgen dat mensen kunnen wonen in een huis dat past bij hun levensfase, waardoor zij langer zelfstandig kunnen blijven. Met deze doorstroom komt ook een verhuisbeweging op gang, zodat meer mensen aan een passend huis geholpen worden.
- Het wordt steeds moeilijker om naast de reguliere woningzoekenden ook bijzondere doelgroepen (vergunninghouders, programma Weer Thuis en urgenten) van een woning te voorzien. De verwachting is dat dit in 2025 nog lastiger wordt. We monitoren per kwartaal de voortgang op dit onderwerp. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten en Casade.
Op casade.nl/prestatieafspraken zijn de afspraken terug te lezen.