Zwembad Olympia van het gas af

Dinsdag 23 januari sprongen onze medewerkers van zwembad Olympia voor het eerst in een gasloos verwarmd zwembad. Het zwembad heeft een nieuwe warmte-installatie. En hiervoor is geen gas meer nodig. Een bijzonder duurzaam alternatief voor de verouderde gasketel. En bijzonder omdat we het water uit de surfvijver gebruiken voor het verwarmen van het zwembad én de nieuwbouwwijk Akkerlanen.

Wethouder Sheila Schuijffel: “We moesten de gasketels van het zwembad vervangen. Een mooi moment om te kijken naar een duurzaam alternatief. We hebben gezocht naar een oplossing waarbij de surfplas, de nieuwbouwwijk Akkerlanen en de vernieuwde warmte-installatie van zwembad Olympia zo goed mogelijk samenwerken. En dat is goed gelukt. En daar ben ik trots op. Want met deze oplossing zetten we een hele grote stap in het verminderen van ons gasverbruik. Voor de gemeente Waalwijk betekent dit maar liefst een besparing van 20% op het totale gasverbruik dat de gemeente jaarlijks inkoopt...

Zwembad aangesloten op buurtwarmtenet Akkerlanen

Dit jaar is er bij nieuwbouwwijk Akkerlanen een buurtwarmtenet aangelegd. Een ondergronds netwerk van leidingen waarin het water standaard 15 graden is. Daarvoor maakt het warmtenet slim gebruik van de warmte uit de surfplas en ondergrondse waterbronnen. Met een warmtepomp in de woningen kun je met weinig elektriciteit de temperatuur verhogen. Zowel voor het verwarmen van de woningen als voor het kraanwater. Verhoog je het niet? Dan blijft het met 15 graden in de zomer lekker koel in huis.

De nieuwe warmte-installatie van het zwembad hebben we nu ook aangesloten op het buurtwarmtenet. Het zwembadwater en het zwembadpand verwarmen we nu dus op dezelfde manier.

In april, mei of oktober is er vanuit de huizen nauwelijks vraag naar ruimteverwarming of -verkoeling. Het zwembad moet het hele jaar verwarmd worden. Zo is er altijd een minimale afname van warmte en draaien de pompen van het warmtenet nooit voor niets.

Hoe werkt het systeem?

In de zomer wordt het (oppervlakte)water in de plas gemiddeld zo’n 20 graden warm. Dat water wordt opgepompt. Een zogenaamde warmtewisselaar zorgt ervoor dat dit water afkoelt tot ongeveer 12 graden. Daar gebruikt de wisselaar ondergronds koud water voor (de koude bron). De warmte die tijdens dit proces vrijkomt wordt opgeslagen in een andere ondergrondse waterbron. Deze van oorsprong koude waterbron wordt daardoor een warme bron.

In de winter worden de warme en koude waterbron nuttig gebruikt. Via een warmtewisselaar zorgt dit water ervoor dat het water in het buurtwarmtenet standaard 15 graden is. Met een warmtepomp in de woningen kan met weinig elektriciteit de temperatuur verhoogd worden. Zowel voor het verwarmen van de woningen als voor het kraanwater. En verhoog je het niet, dan blijft het zomers lekker koel in huis.

Het afgekoelde water uit de plas stroomt door naar de sloten van nieuwbouwwijk Akkerlanen. Deze koele sloten zorgen in de wijk voor extra verkoeling, vooral tijdens warme dagen. Het water stroomt vervolgens weer terug naar de surfplas. Een continu proces van stromend water dat ook goed is voor de kwaliteit van het water.

Video

Bekijk een uitgebreide uitleg over dit systeem via onderstaande Youtube video.

Waarom van het gas af?

Aardgas is een fossiele brandstof. Bij de verbranding komt er CO₂ vrij. De uitstoot van CO₂ zorgt ervoor dat de temperatuur op de aarde stijgt. En dat leidt onder andere tot langdurige droogte en extreme regenbuien. Het streven is dat in 2043 de CO₂ uitstoot nul is. Nederland en daarmee ook de gemeente Waalwijk ondernemen daarom stappen om van het gas af te gaan.

Infographic

Let op: Onderstaande infographic is niet toegankelijk voor personen met een visuele beperking. Wil je meer uitleg? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 0416-683456 en vraag naar Marc Spierenburg. Hij neemt de inhoud dan graag met je door.

Dit is een infographic die niet toegankelijk is voor personen met een visuele beperking. Wil je meer uitleg? Neem dan contact op met de gemeente via 0416 – 683456 en vraag naar Marc Spierenburg. Hij leest de infographic an graag voor je uit.
Klik op de afbeelding voor een vergroting of download deze onderaan deze pagina.
  • Vul de enquête in en help huiselijk geweld aanpakken

    In Midden-Brabant zijn vorig jaar meer dan 4000 meldingen gedaan van kindermishandeling en huiselijk geweld. Wij willen dit terugdringen. Daarvoor moet iedereen weten hoe je huiselijk geweld herkent en hoe je hulp kunt bieden of inschakelen.

  • Vragen over je WOZ-waarde of belasting? Wij helpen je!

    De brief voor de gemeentelijke belasting van 2025 valt binnenkort bij je op de mat. Dit noemen we ook wel de gemeentelijke belastingaanslag. Vanaf dinsdag 28 januari verspreiden wij deze.

  • Update dinsdag 31 december, 13.25 uur: Brand Elzenweg

    De schade bleef beperkt tot het oude museumgebouw zelf. Bij de brand is asbest vrijgekomen, maar de verspreiding van de asbest bleef grotendeels beperkt tot het terrein van het voormalig museum.