Groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval)
Wat is gft-afval?
Gft-afval bestaat uit groente-, fruit- en etensresten en al het kleine tuinafval:
- Groente-en fruitresten en schillen
- Etensresten (ook botjes en graten)
- Brood, deeg, rijst en pasta
- Losse thee, koffiedik
- Strooisel (hooi, stro, zaagsel) van kleine knaagdieren, met hun poep
- Bloemen en planten
- Fijn tuinafval
Wat is het niet?
- Verpakkingen van wat voor materiaal dan ook
- Kauwgom
- Luiers, incontinentiemateriaal
- Theezakjes, koffiepads- en cups
- Kattenbakvulling, vogelkooizand, dode dieren
- Tabak, peuken en as
- Potten, stenen, balken, timmerhout en metaal
Wat gebeurt ermee?
Het gft wordt eerst vergist. Hierbij wordt groen gas eruit gehaald. Wat overblijft wordt samen met takjes en dergelijke gecomposteerd. Daarna worden vervuilingen zoals glas en plastic verwijderd. Dit hoort niet in gft en zeker niet in compost te zitten. Hoe kleiner de deeltjes glas en plastic, hoe lastiger het is om het eruit te halen. De compost wordt uiteindelijk uitgezeefd op verschillende maten voor verschillende toepassingen. De grovere takken en stukjes hout die overblijven worden voor een deel opnieuw ingezet bij de compostering. Het andere deel is biobrandstof.
Compost bevat veel organische stof en verbetert de bodemstructuur. Hierdoor kunnen planten beter tegen natte en droge perioden. Daarnaast bevat compost voedingsstoffen en spore elementen, waardoor planten beter kunnen groeien.
Het komt nog vaak voor dat er ander afval bij het gft-afval wordt gevonden. Dit zorgt ervoor dat een groot deel van de lading afval wordt afgekeurd om te hergebruiken. Het afval verdwijnt dan in de verbrandingsoven. De komende periode kijken we daarom hoe goed onze inwoners het gft-afval scheiden.
Medewerkers van de inzameldienst controleren de containers en bekijken de inhoud. Zij hangen een label aan de container: een groene wanneer iemand schoon gft-afval aanbiedt, een oranje wanneer er sprake is van een kleine hoeveelheid vervuiling en een rode wanneer de container sterk vervuild is. Heeft u een container met een rood label? Dan laten we de container staan en wordt ie niet geleegd. U krijgt dan de mogelijkheid om de vervuiling uit de container te halen en de container nogmaals aan te bieden. Als u twee keer een rood label heeft, krijgt u een boete.
Wat moet ik doen?
De groene container bij uw woning is voor het gft-afval. Deze halen wij tweewekelijks op. Als u geen gft-container heeft (bijvoorbeeld hoogbouw, centrum of buitengebied), dan kunt u het gft bij het restafval stoppen of op de milieustraat aanbieden. Benieuwd wanneer wij bij u uw gft-afval ophalen? Bekijk het in uw persoonlijke AfvalWijzer.
Aanbiedregels
- Zet uw afval op de ophaaldag vóór 7.30 uur op de containerverzamelplaats of eventueel de avond ervoor tussen 19.00 en 22.00 uur op de containerverzamelplaats bij u in de straat. Haal uw container uiterlijk aan het einde van de inzameldag binnen. Dit geldt uiteraard niet voor personen die gebruik maken van een gemeenschappelijke container.
- Zet de afvalcontainer met het handvat naar de straatkant.
- Bind geen touwtjes of tiewraps aan het handvat van de container.
- Vouw eventuele (bio-)containerafvalzakken naar binnen.
- Haal uw container uiterlijk aan het einde van de inzameldag binnen.
- Afval dat niet op de juiste manier wordt aangeboden en afvalzakken die bij de container staan worden niet meegenomen.
- Afvalcontainers die zwaarder zijn dan 60 kg of waarvan de deksel niet dicht kan worden niet geleegd.
AVG/Privacy
De gft-container mag geen ander afval bevatten. We kunnen controles uitvoeren op de inhoud van uw gft-container. Indien de inhoud van uw container zeer vervuild is, riskeert u een boete.
Wat kost het?
U betaalt in 2023 € 1,70 en in 2024 € 1,80 per keer dat u de groene minicontainer voor gft-afval aan de straat zet. Daarbovenop betaalt u per kilogram gft-afval die in die container zit € 0,05.
Tips
Gft-afval scheiden
- Zet een bakje op uw aanrecht en verzamel daar gedurende de dag alle schillen, eierdoppen en andere etensresten in. Het bakje aan het eind van de dag legen in de groene container voorkomt luchtjes en fruitvliegjes in de keuken.
- Maak het uzelf makkelijk en gebruik biologisch afbreekbare zakjes. Die gooit u met afval en al in de groene container. Plastic zakjes natuurlijk niet, want die verteren niet.
- Het afval in de groene container wil nog weleens blijven plakken. Leg een krant of droog gft onderin, dan laat het bij het legen makkelijker los.
- Gemaaid gras is zo compact, dat het vacuüm kan zuigen in de container. Het gras in kleine lagen afwisselen met groter gft en etensresten is de oplossing.
- Al een gedacht aan zelf compost maken? Dat kan zelfs op het balkon. Lees er meer over op bijvoorbeeld de website van MilieuCentraal.
Minder eten kopen
- Maak voordat u inkopen doet thuis een lijstje van wat u nodig hebt. Zo haalt u geen eten in huis dat u nog heeft liggen. Een lijstje helpt ook om minder impulsaankopen (‘Oh ja, lekker!’) te doen.
- Bewaar een tas voor uw boodschappen in uw voorraadkast. Ieder keer als u naar de winkel gaat, ziet u wat je al in huis hebt en koopt u niet te veel. Zo verspilt u minder voedsel en voorkomt u onnodig afval.
- Bedenk voor het boodschappen doen hoeveel van iets u nodig hebt. Een kilo appels is makkelijk, maar misschien hebt u aan drie appels al genoeg?
- Koop etenswaren die zijn afgeprijsd. Vaak zijn dit producten die de supermarkt of winkelier anders weggooit. Uw eigen afval wordt er niet minder van, maar u zorgt zo wel dat minder voedsel wordt weggegooid.
Eten langer gebruiken
- Bewaar een extra portie eten of kliekjes op de juiste manier: luchtdicht en meteen de koelkast in! En vergeet het niet binnen twee dagen op te eten of in te vriezen. Kliekjes meteen gekoeld en luchtdicht bewaren zorgt ervoor dat u nog een tweede keer van uw kookkunst kunt genieten en voorkomt extra gft-afval. Het Voedingscentrum heeft overigens ook goede bewaaradviezen.
- Bedenk aan het begin van de week wat u de komende dagen gaat eten en laat aan het eind een dag open. Wat u de rest van de week overhield, is die dag genoeg voor (een deel van) een maaltijd. Of eet wat over is de volgende dag als lunch.
- Bedenk dat een restje van de ene maaltijd een heel andere maaltijd kan opleveren. Een goed gevulde soep, omelet of tortilla, salade, pasta. Inspiratie nodig? Schaf een kliekjeskookboek aan (ja echt, die bestaan), of zoek op internet naar recepten.
- Kook op maat en meet vooral uw porties pasta, rijst en aardappelen. Gebruik bijvoorbeeld een kopje rijst voor twee personen. Of bestel het ‘Eetmaatje’ van het Voedingscentrum. Zo voorkomt u etensresten en dus onnodig gft-afval.
- Ruim elke maand de voorraadkast op. Iets bijna over datum? Eet het op of geef het weg. Bijkomend voordeel: u weet weer precies wat u aan eten in huis hebt.
- Gasten gehad? Geef ze overgebleven lekkers mee voor thuis.
- Lekker en ook nog eens sociaal: deel eten dat u over hebt met uw buren. U kunt het aanbieden via de buurtapp, bijvoorbeeld.
Minder stank en maden
- Verpak etensresten zoals botjes en graatjes in een laagje kranten- of keukenpapier voordat u het bij het gft stopt. Zo voorkomt u stank en maden in de container, zeker met zomerse temperaturen. Een klein beetje papier bij het gft kan geen kwaad. Door etensresten te verpakken in een krantenpapiertje kunt u deze gerust bij het gft stoppen.
- Het vocht in uw afval zorgt voor vieze luchtjes, vooral bij warm weer. Doe gft en etensresten zo droog mogelijk in de container: etensresten goed laten uitlekken en gemaaid gras een dag laten drogen.
- In de schaduw blijft uw bak langer koel en dus langer fris.
- Maak regelmatig de geleegde bak schoon met water en scheut azijn of groene zeep.
- Zet de gft-container een beetje open met behulp van een stuk hout. De inhoud gaat dan minder broeien.Zo stinkt de container minder in de zomer en vriest de deksel niet vast in de winter. Een simpel stuk hout maakt de gft-container aantrekkelijker in gebruik, wat afval scheiden stimuleert.
- Hang mottenballen in de bak, in een panty of oude sok vastgemaakt aan het handvat. Vliegen houden niet van mottenballen.
- Leg een tak klimop, of Hedera, in uw gft-bak. Dit is giftig voor maden.
- Een handje zout of kalk in de bak zorgt ervoor dat maden uitdrogen.
- Doe in de zomer vis- of vleesresten die u wilt weggooien in een afgesloten bak in de koelkast en doe ze pas op de ophaaldag in de gft-bak.
- Steek wat takjes lavendel onder het deksel van uw container.