Heb je overlast? Laat het de gemeente Waalwijk weten.
Samen houden we Waalwijk schoon en veilig. De gemeente controleert of iedereen zich in de gemeente aan de regels houdt. Dit noemen we handhaven. Maar de gemeente kan niet alles in de gaten houden. Daarom vragen we ook aan jou om goed op te letten.
Heb je iets gezien dat niet klopt? Of heb je gezien dat iemand zich niet aan de regels houdt? Dan kan je dit melden bij de gemeente. Hiervoor zijn twee opties:
1. Een melding maken
Maak je een melding bij de gemeente? Dan vraag je een oplossing voor een probleem waar je last van hebt. Bijvoorbeeld: een kapotte lantaarnpaal, zwerfafval, hondenpoep op de stoep of geluidsoverlast. De gemeente doet haar best om elke melding goed af te handelen. De gemeente kan er ook voor kiezen om niet elke melding te behandelen.
Hoe maak je een melding?
Een melding maak je eenvoudig via Fixi. Je kunt ook een anonieme melding maken. Bij anonieme meldingen kan de gemeente geen contact met je opnemen en krijg je geen bericht als de melding is opgelost.
Wat als er niets verandert na je melding?
Blijf je overlast houden na je melding? Dan kun je een schriftelijk handhavingsverzoek indienen. Hiermee vraag je de gemeente om op te treden als iemand iets doet wat niet volgens de regels is.
Heb je al gedacht aan buurtbemiddeling?
Soms is het beter om eerst met elkaar te praten. Het indienen van een handhavingsverzoek kan er namelijk voor zorgen dat de relatie tussen jou en de persoon die iets fout doet, slechter wordt. Vind je het lastig om het gesprek aan te gaan of kom je er niet uit? Schakel dan de hulp van buurtbemiddeling in. Kijk op de webpagina "Waar kun je terecht?" voor meer informatie.
2. Een handhavingsverzoek indienen
Is er sprake van een overtreding van de wet of regels? En wil je dat de gemeente hier iets aan doet? Dan kan je een handhavingsverzoek indienen.
De gemeente neemt een officieel besluit op dit verzoek. Ben je het niet eens met dit besluit? Dan kun je bezwaar maken.
Hoe dien je een handhavingsverzoek in?
Een handhavingsverzoek moet schriftelijk bij de gemeente Waalwijk worden ingediend. Richt je verzoek aan het college van burgemeester en wethouders. Zorg dat in ieder geval de volgende gegevens in je verzoek staan:
- wat je precies vraagt van de gemeente;
- je naam en adres;
- de datum van het verzoek;
- je handtekening.
Kun je een handhavingsverzoek anoniem indienen?
Nee, een handhavingsverzoek is een formele aanvraag. Alleen mensen die direct met het probleem te maken hebben, kunnen een verzoek indienen. De gemeente moet weten wie je bent om te bepalen of je belanghebbende bent.
Let op:
De gemeente deelt je verzoek en je gegevens met de persoon die volgens jou in overtreding is. Die persoon krijgt zo de kans om zich te verdedigen.