In Waalwijk is de berm vanaf nu beschermd natuurgebied

Op verschillende plekken in ons buitengebied heeft de berm een bijzondere status gekregen. De groenstroken langs de weg zijn uitgeroepen tot Beschermde Berm, om zo de hoeveelheid dumpafval aan te pakken. 

Niemandsland

Lege flessen, verfblikken, matrassen, kledingstukken en chipszakken. Een greep uit de soorten afval die worden aangetroffen in de Waalwijkse berm. Vooral in het buitengebied is dumpafval een probleem. Dit zijn stille en afgelegen stukken met weinig sociale controle. Hier voelt de berm als een stukje niemandsland. 

Beschermd natuurgebied

De gemeente Waalwijk komt met een antwoord: we roepen drie dumpplekken uit tot Beschermde Berm. Daarmee veranderen stukjes niemandsland in beschermd natuurgebied waar je niet zomaar afval dumpt. Het gaat om de Nederveenweg, Mannenbeemdweg en Labbegats Vaartweg. Voorbijgangers zien hier een bermbord dat doet denken aan de beschermende status van het werelderfgoed. Zo wordt de berm weer het leefgebied van planten en dieren.

Minder afval in de bermen

De Beschermde Berm is een initiatief van creatief bureau Fama Volat en de gemeente. Door deze aanpak blijken voorbijgangers zich schoner te gedragen. Zo zorgde het plaatsen van borden in Tilburg eerder voor ruim 65% minder afval in de bermen. “Als de aanpak ook in onze gemeente werkt, zullen er meer Beschermde Bermen volgen”, zegt wethouder Sheila Schuijffel van de gemeente Waalwijk. 

Het initiatief Beschermde Berm sluit aan bij het VN-akkoord over biodiversiteit: in 2030 moet minstens 30% van de aarde beschermd gebied zijn.