Meer kunst in de openbare ruimte

Kunstwerken die Waalwijk een uniek karakter geven, inwoners met elkaar verbinden en de stad een nog mooiere uitstraling geven. Dat is het doel van het nieuwe beleid ‘Kunst in de Openbare Ruimte’. De gemeente Waalwijk wil kunst toegankelijker maken en zorgen dat inwoners actief betrokken worden bij nieuwe kunstwerken.

Kunst voor en door Waalwijkers

In de afgelopen jaren is er veel veranderd in onze gemeente, met name in het centrum van Waalwijk. Dit vraagt om een frisse blik op kunst in de openbare ruimte. Zo worden bestaande kunstwerken beter zichtbaar gemaakt met QR-codes.  Inwoners en bezoekers krijgen zo eenvoudig meer informatie over de achtergrond en betekenis van de werken. Daarnaast willen we inwoners laten meedenken over nieuwe kunstprojecten.

“Onze openbare ruimte is van iedereen. Daarom vinden we het belangrijk dat kunst niet alleen mooi is, maar ook een verhaal vertelt en inwoners samenbrengt,” zegt wethouder Timon Klerx. “Met deze nieuwe aanpak zorgen we ervoor dat kunst een levendig onderdeel van Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik wordt, waar iedereen van kan genieten.”

Wat gaat er gebeuren?

  • Herplaatsing van bestaande kunstwerken, zoals het sculptuur van Gudmundsson, dat in 2025 een nieuwe plek krijgt.
  • Meer interactie met kunst: QR-codes bij kunstwerken geven achtergrondinformatie en verhalen.
  • Een pilotproject: bij de noordelijke centrumentree komt een kunstwerk dat mede door inwoners is gekozen.
  • Meer kunsteducatie: basisschoolleerlingen krijgen de kans om samen met kunstenaars een bijdrage te leveren aan nieuwe werken.

Kunst verbindt Waalwijk

De gemeente wil dat kunst een verbindende factor wordt in Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik. Kunstwerken kunnen herinneren aan het verleden, maar ook een blik op de toekomst werpen. Denk bijvoorbeeld aan een kunstwerk dat verwijst naar de leer- en schoenenindustrie, of een werk dat duurzaamheid en innovatie centraal stelt.

“We willen dat kunst niet alleen bewonderd wordt, maar ook inspireert en uitnodigt tot gesprek,” aldus wethouder Klerx. “Of je nu dagelijks langs een kunstwerk fietst, er een herinnering aan hebt of samen met je kinderen een nieuw werk ontdekt, kunst voegt iets toe aan onze stad en dorpen.”