MONO campagne van start

Ik rij MONO

Tegenwoordig zijn we altijd bereikbaar via onze smartphones. Even bellen of appen óf de socials checken zoals Instagram of TikTok. We kunnen niet meer zonder. Naast de vele voordelen, zijn er helaas ook nadelen. Vooral in het verkeer. Als we achter het stuur zitten of op de fiets, is onze smartphone levensgevaarlijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Bij iedere afleiding van de smartphone, neemt het risico op ongelukken toe. Met de start van de landelijke campagne ‘Ik rij MONO,’ willen we iedereen aanmoedigen om zonder smartphone aan het verkeer deel te nemen.

MONO staat letterlijk voor één of alleen. In deze campagne betekent het dat we moeten focussen op enkel het verkeer. Grijp daarom niet naar je telefoon als je deelneemt aan het verkeer. Even snel een berichtje lezen of schrijven, betekent dat je het verkeer niet meer goed waarneemt en daardoor niet snel kan reageren op onverwachte situaties.

Jouw actie telt

In Noord-Brabant werken de gemeenten, politie, het openbaar ministerie, Rijkswaterstaat en de provincie samen aan verkeersveiligheid onder het motto: ‘Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers.’ Ieder slachtoffer is namelijk teveel. De campagne stimuleert inwoners van Brabant om alert te zijn in het verkeer en de smartphone opzij te leggen. Dat is helaas hard nodig, want 90 procent van de verkeersongevallen wordt veroorzaakt door een afleiding van de telefoon, rijden onder invloed van alcohol of drugs óf te hard rijden.

Hoe ga je ongestoord de weg op?

Het klinkt makkelijk, maar in praktijk blijkt het vaak toch lastig om onderweg geen telefoon te gebruiken. Hieronder vind je enkele tips om te zorgen dat je je focus op de weg houdt:

  • Zet je telefoon op stil of in de vliegtuigmodus;
  • Laat anderen weten dat je onderweg bent. Je kunt ze van te voren appen of bellen om ze te informeren. Ook kun je het in je werkagenda noteren. Zo weten vrienden, familie en/of collega’s dat je even niet bereikbaar bent;
  • Vooraf je navigatie instellen;
  • Ben je op de fiets? Zet je mobiel in een telefoonhouder. Zo houd je beide handen aan het stuur;
  • Moet je je telefoon tóch opnemen? Sta ergens stil op een veilige plek;
  • Leg je telefoon buiten handbereik. Op die manier kom je niet in de verleiding wanneer je een melding ontvangt. 

Meer informatie?

Wil je meer informatie lezen over deze campagne? Bezoek dan de website van Kom veilig Thuis op www.komveiligthuis.nl/rijmono.
 

  • Week tegen Kindermishandeling

    Deze week is het de Week tegen Kindermishandeling. Ook in de gemeente Waalwijk staan we hierbij stil. Burgemeester Sacha Ausems en wethouder Sjors Slaats lazen het boek 'Sam en het niet-leuke geheim' voor op De Koningsschool in Waalwijk en Basisschool de Bron in Sprang-Capelle.

  • Groene Pluim voor Vos Capelle

    Tijdens de Nationale Klimaatweek ontving Vos Capelle de zesde Groene Pluim van de gemeente Waalwijk.

  • Vragenlijst over windmolens beschikbaar voor omwonenden

    Op 7 maart 2024 is het beleid voor windmolens en zonnevelden in de gemeente Waalwijk vastgesteld door de gemeenteraad. Toen werd duidelijk in welke gebieden windparken en zonnevelden mogen komen en onder welke voorwaarden. Deze voorwaarden zijn nu uitgewerkt tot uitgebreidere regels. Omwonenden kunnen tot en met 30 november 2024 reageren op deze regels via een online vragenlijst.