Samen sterker: M7 breidt uit
De M7 is een netwerksamenwerking van gemeenten die zich gezamenlijk inzet voor de belangen van middelgrote steden in Brabant. Etten-Leur, Geldrop-Mierlo en Veldhoven sluiten zich bij de M7 aan. In de M7 wisselen de gemeenten kennis en ervaringen uit met andere gemeenten in vergelijkbare situaties. De M7 komt op voor hun specifieke belangen richting de provincie Noord-Brabant.
Bergen op Zoom, Maashorst, Meierijstad, Oosterhout, Oss, Roosendaal en Waalwijk werkten tot de zomer 2023 onder de noemer M7 samen. Oss en Roosendaal hebben zich aangesloten bij BrabantStad. De M7 heeft daarom gemeenten met een vergelijkbare opgave uitgenodigd zich aan te sluiten bij de samenwerking. De middelgrote steden Etten-Leur, Geldrop-Mierlo en Veldhoven gingen hierop in en maken nu deel uit van de M7-samenwerking.
“Burgemeester Marina Starmans van Etten-Leur: “Door met Etten-Leur aan te sluiten bij de M7 samenwerking verstevigen wij de positie van Etten-Leur en bundelen we de krachten om gezamenlijk onze stedelijke opgaven verwezenlijken.”
Ook voor Veldhoven is het belangrijk om gezamenlijk op te trekken met vergelijkbare gemeenten. “Voor ons als gemeente met een snelgroeiende bevolking en bijbehorende uitdagingen biedt de M7 een platform waar we ervaringen kunnen delen en krachten kunnen bundelen”, aldus Marcel Delhez, burgemeester van Veldhoven. Zijn collega van Geldrop-Mierlo, Jos van Bree vult aan dat juist middelgrote gemeenten met een stedelijke problematiek nadrukkelijk op de agenda van de provincie moeten komen staan.
Sacha Ausems is bestuurlijk trekker van de M7 samenwerking. Zij geeft het belang van deze toetredingen aan: “Met de toetreding van Etten-Leur, Geldrop-Mierlo en Veldhoven tot te M7 versterken we de samenwerking tussen gemeenten met vergelijkbare opgaven. Die met elkaar kennis delen en gezamenlijke inzet leveren op het agenderen van die opgaven bij de provincie en het realiseren van die opgaven. Dit doen we vanuit schakelrol die middelgroot heeft tussen stad en platteland: het versterken van het Brabants mozaïek.’’
Historie
De samenwerking van de M7 is voortgekomen uit een lange traditie. De middelgrote gemeenten met stedelijke problematiek trekken samen op in de provincie. Het zijn gemeenten die een stevige stedelijke kern hebben en een centrumfunctie in de regio vervullen. Ze hebben allemaal een stedelijke transformatieopgave. Ze vervullen een belangrijke schakel in Stedelijk Netwerk van Brabant. Verder fungeren ze als een schakel tussen platteland en grote steden, voor wonen, werken en voorzieningen. De centra van de middelgrote gemeenten zijn van oudsher de centrale plek voor voorzieningen voor de eigen stad en omliggende kleine kernen. Een belangrijke plek voor economische ontwikkeling ontmoeting en het kloppende hart voor de gemeenschap.