Vaste standplaats aanvragen
Voor het innemen van een vaste standplaats is een vergunning nodig. Dit is bijvoorbeeld een viskraam of een bloemenstal. Je neemt de standplaats in op één van onze vaste plaatsen:
Waalwijk
• Bloemenoordplein
• Sint Antoniusplein
• Suze Groenewegstraat (Lidl)
• Prof. Kamerlingh Onnesweg
Sprang-Capelle
• Raadhuisplein
• Jeroen Boschstraat (voor buurthuis)
Waspik
• Dorpsplein
Als de gemeente niet de eigenaar is van de grond waar u uw standplaats wilt, dan heeft u ook toestemming nodig van de betreffende grondeigenaar.
Een standplaatsvergunning is iets anders dan een ventvergunning. Venten betekent dat u uw goederen steeds op een andere plek verkoopt. Een ventvergunning hebt u nodig als u rijdend goederen verkoopt op straat, of huis-aan-huis aanbied.
Hoe werkt het?
De gemeente publiceert een nieuwe of vrijgekomen standplaatslocatie in het gemeenteblad en op de gemeentepagina van weekblad Waalwijk. U vraagt de standplaatsvergunning vervolgens online aan bij de gemeente, dat kan met behulp van het formulier verderop deze pagina.
Er zijn twee verschillende procedures. Welke procedure er wordt gevolgd, is afhankelijk van de datum waarop de aanvraag binnenkomt.
Aanvragen die binnen de termijn van de publicatie van de lotingsprocedure binnenkomen
U kunt een aanvraag doen voor één of meerdere standplaatslocaties of dagdelen per week. Als er na publicatie van de vrijgekomen standplaatsen meerdere aanvragen binnenkomen, wordt er geloot. Dit geldt zowel voor de locatie als voor het dagdeel. De loting is openbaar.
De vergunning is 10 jaar geldig.
Aanvragen die buiten de termijn van de publicatie van de lotingsprocedure binnenkomen
Wanneer er na de lotingsprocedure aanvragen binnen komen voor een standplaatslocatie, bepaalt de ontvangstdatum van de aanvraag wie als eerste in aanmerking kan komen voor de desbetreffende standplaats. De standplaatslocatie kan in gebruik genomen worden nadat de vergunning is verleend.
De vergunning is geldig tot het einde van het kalenderjaar.
Wat moet ik doen?
Je vraagt de vergunning aan bij de gemeente met het formulier wat verderop deze pagina staat. Houd er rekening mee dat er kosten zijn verbonden aan het indienen van een aanvraag.
Voor het indienen van een aanvraag is bijvoorbeeld de volgende informatie nodig:
- wat je verkoopt of aanbiedt
- op welke plek je de standplaats wilt
- op welke dag of deel van de dag je de standplaats wilt gebruiken
- foto van de bakwagen of kraam
- bewijs inschrijving Kamer van Koophandel
- toestemming van de grondeigenaar wanneer de gemeente niet de eigenaar van de grond is waar je de standplaats wilt
Voordat je de standplaats aanvraagt, kun je het beste eerst contact opnemen met de gemeente. De front office vergunningen kan je helpen om te kijken waar er nog plek is op dit moment. Je kunt daarvoor bellen naar 0416-683456 en vragen naar de front office vergunningen. Of mailen naar fobwl@waalwijk.nl.
De gemeente kan weigeren de vergunning af te geven in de volgende gevallen:
- In het belang van rust en veiligheid
- Om overlast te voorkomen of verminderen
- De bescherming van hoe de gemeente er uit ziet
- De verkeersveiligheid.
- De regels van een bestemmingsplan.
Houd er rekening mee dat er ook andere regels van toepassing zijn op standplaatsen. Dit zijn de regels uit de Wet Milieubeheer en de Warenwet.
Een vergunning aanvragen voor een vaste standplaats kan door onderstaand formulier in te vullen. Hier heb je een Digi-D voor nodig. Kom je er niet uit? Stuur ons een mail via fobwl@waalwijk.nl en dan doen we ons best je zo snel mogelijk verder te helpen.
Wat kost het?
Tarief 2024
Voor het in behandeling nemen van je aanvraag zijn de kosten € 113,10
Voor het overschrijven of een naamswijziging van de standplaatsvergunning zijn de kosten € 113,10.
Je betaalt ook precariobelasting voor het innemen van een standplaats. Kijk in onze verordening precariobelasting 2024 voor de tarieven.
Na de aanvraag
Nadat je een aanvraag voor de standplaats hebt gedaan, ontvang je binnen 8 weken bericht of je de vergunning krijgt. Is er een wachtlijst of heeft de gemeente een maximum ingesteld? Dan kan het langer duren voordat u de vergunning krijgt.
Bezwaar maken
Ben je het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kun je binnen 6 weken bezwaar maken. Meer daarover vind je op de pagina Bezwaar.