Wat verandert er in 2026 in de afvalinzameling?

In 2026 verandert de afvalinzameling in onze gemeente. Zo krijg je een kleinere container voor je restafval. De oude restafvalcontainer gebruik je straks voor oud papier. En het aanbieden van gft wordt gratis. Met deze maatregelen willen we de hoeveelheid restafval terugdringen. 

Wat gaat er veranderen?

Op verschillende punten verandert de afvalinzameling in onze gemeente. Denk aan de grootte van containers en hoe vaak jouw afval wordt opgehaald. Wat er voor jou verandert, hangt af van waar je woont.

Laagbouw

  • Restafval: je krijgt een nieuwe container van 140 liter voor je restafval. Nu is dat nog 240 liter. We blijven het restafval eens per vier weken ophalen.
  • Groente-, fruit- en tuinafval (gft): het ophalen van jouw gft wordt gratis. Alle gft-containers gaan we vervangen vanwege ouderdom. Je kunt kiezen voor 140 of 240 liter voor de nieuwe container. We blijven het gft eens per twee weken ophalen. 
  • Oud papier en karton: jouw oude restafvalcontainer gaan we gebruiken voor de inzameling van het oud papier. We blijven het oud papier eens per vier weken ophalen.
  • De inzameling van pmd blijft hetzelfde. Je kunt het pmd eens per twee weken aanbieden met de speciale pmd-zakken. Dat blijft gratis. 
Hier zie je hoe de afvalinzameling vanaf 2026 verloopt voor de verschillende afvalsoorten.
Hier zie je hoe de afvalinzameling van de verschillende afvalsoorten in 2026 verandert voor inwoners van laagbouw.

Hoogbouw

  • Groente-, fruit- en tuinafval (gft) gaan we apart inzamelen bij flats en grotere appartementencomplexen. Je kunt straks je gft kwijt in een speciale gft-zuil. Die komt bij jouw flat of complex te staan.
  • Oud papier en karton blijf je gebundeld aanleveren. Is er bij jouw flat of complex de wens voor een gemeenschappelijke papiercontainer? Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Buitengebied

  • Restafval: je krijgt een nieuwe container van 140 liter voor je restafval. Nu is dat nog 240 liter. We gaan het restafval eens per vier weken ophalen. Nu is dat nog eens per twee weken.
  • Groente-, fruit- en tuinafval (gft): we gaan het gft gratis ophalen, ook in het buitengebied. Hiervoor krijg je een container van 140 of 240 liter. Eens per twee weken komen we het gft ophalen, net als in de rest van de gemeente. 
  • Oud papier en karton: je oude, grotere container voor restafval gebruik je straks voor de inzameling van het oud papier. We blijven het oud papier eens per vier weken ophalen. 
  • De inzameling van pmd blijft hetzelfde. Je kunt het pmd eens per twee weken aanbieden met de speciale pmd-zakken. Dat blijft gratis. 

Wanneer gaan deze veranderingen in? 

In de loop van 2026 gaan de veranderingen in. Ruim van tevoren krijg je meer informatie over wat er wanneer voor jou verandert. We nemen jou als inwoner mee bij elke stap.

Waarom juist deze veranderingen?

In 2022 en 2023 deden inwoners in verschillende wijken mee aan proeven rond afvalinzameling. Zo kwamen wij erachter wat onze inwoners prettig vinden en wat niet. Hun ervaringen hielpen ons bij het maken van keuzes voor de hele gemeente. 

Waarom doen we dit?

Afval is waardevol! Alles bestaat uit grondstoffen. Door afval goed te scheiden, kunnen we grondstoffen recyclen en er nieuwe producten van maken. Zo halen we waarde uit het afval. Helaas belanden nog steeds veel van die waardevolle grondstoffen bij het restafval. Dat is zonde! Alles wat je als inwoner bij het restafval doet, gaat de verbrandingsoven in. 

En hoe meer restafval, hoe hoger de afvalstoffenheffing. Dit is de gemeentelijke belasting die je als inwoner betaalt voor het afvoeren en verwerken van het afval. Daarom willen we de hoeveelheid restafval flink verminderen. Dit is goed voor het milieu en voor de portemonnee!

Hieronder lees je antwoorden op veel gestelde vragen van inwoners over de veranderingen.

Vraag & antwoord

Staat het al vast dat deze veranderingen doorgaan?

De gemeenteraad heeft de veranderingen op dinsdag 17 september 2024 goedgekeurd. Het besluit is dus genomen om de maatregelen door te voeren.

Blijft het aanbieden van oud papier en karton gratis?

Met deze veranderingen blijft het oud papier en karton gratis. Alleen de manier van aanbieden verandert dus. Jouw oud papier zet je straks aan de straat in je oude restafvalcontainer. 

Waarom komt er geen container voor pmd en wel voor papier?

Een container voor oud papier en karton maakt het bewaren en aanbieden van oud papier makkelijker. Het zorgt voor minder rommel in huis. Je hoeft als inwoner het oud papier en karton niet meer te bundelen om het aan de straat te zetten. En het levert minder vervuiling op in de wijk door regen en wind. Van twee naar vier containers per huishouden vinden we een erg grote stap, dus komt er nu geen pmd-container.

Wat als ik niet uitkom met de kleinere restafvalcontainer?

Grote gezinnen kunnen tegen betaling een extra container van 140 liter aanvragen. Maar veel gemeenten in Nederland zijn al overgestapt op een kleinere container voor restafval. Het blijkt dat de meeste inwoners daar ook mee uitkomen. Minder restafval aanbieden scheelt ook in je portemonnee. 

Waar bied ik de papiercontainer aan om deze te laten legen?

Je bied je papiercontainer aan op dezelfde plek waar je ook je container voor restafval zet. Deze containerverzamelplaats herken je vaak aan de stoeptegel met een afbeelding van een container erop.

Waaruit worden deze maatregelen betaald?

Deze maatregelen worden betaald uit de afvalstoffenheffing. Dit is de gemeentelijke belasting die je als inwoner betaalt voor het afvoeren en verwerken van het afval. 

Moet ik mijn container elke keer laten legen?

Nee, dat hoeft niet. Alleen wanneer jouw container vol genoeg is, zet je deze aan de straat. 

Blijven de ondergrondse containers voor de hoogbouw?

Voor flats en appartementencomplexen blijven er de ondergrondse containers voor restafval. Bij grotere complexen komen speciale zuilen voor het gft. Het aanbieden van gft wordt gratis, voor zowel hoogbouw als laagbouw.