Veel verkeersdoden in Noord-Brabant: dit kun jij doen
140 personen. Zoveel mensen overleden het afgelopen jaar bij een verkeersongeluk in Noord-Brabant. Wij zijn er stil van. Het Centraal Bureau voor Statistiek publiceerde dinsdag de cijfers over het aantal verkeersdoden in Nederland in 2022. Onze provincie staat hiermee op de eerste plek van Nederland. Samen met alle Brabantse verkeersveiligheidspartners vinden wij het als gemeente Waalwijk tijd voor actie. Het aantal slachtoffers moet omlaag. Help jij mee?
De afgelopen twee jaar was er nog sprake van een daling. Met de nieuwste cijfers van het CBS scoort Noord-Brabant helaas weer hoog. Als provincie komen we dicht in de buurt van de pre-coronajaren 2018 en 2019. Toen overleden er achtereenvolgens 150 en 142 mensen in het verkeer. Dit jaar 140 personen. Vaders, moeders, broertjes, zusjes, collega’s en vrienden die nooit meer thuiskomen. En die voor altijd een lege stoel achterlaten.
Topje van de ijsberg
Het aantal verkeersdoden is het topje van de ijsberg. In 2021 belandden in Noord-Brabant meer dan 15.000 mensen op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis naar aanleiding van een verkeersongeval. Volgens recente cijfers van VeiligheidNL is er een stijgende trend als het gaat om het aantal verkeersslachtoffers in Nederland. Met name fietsers blijken kwetsbaar.
Geen autogordel en te hard rijden
Gedrag is in veel gevallen de oorzaak van een verkeersongeval. Uit eerder onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid naar de verkeersdoden in 2018-2019 blijkt dat veel slachtoffers geen autogordel droegen, te hard reden, onder invloed waren of werden afgeleid. Onnodig. We hebben ons gedrag zelf in de hand.
Jouw actie telt
We hebben dus jouw hulp nodig. Als Brabantse verkeerveiligheidspartners (Brabantse gemeenten, politie, Rijkswaterstaat, Openbaar Ministerie en de provincie) zijn we het daarover eens. Alleen samen kunnen we het Brabantse verkeer veilig maken. Dat is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Geef daarom ook het goede voorbeeld in het verkeer. Zo herinner je familie, vrienden, maar ook andere weggebruikers eraan dat goed gedrag op ieder moment belangrijk is.
Zo kun je bijvoorbeeld:
- MONO rijden. Houd je ogen op weg. Dus geen mobiel in de auto, op de fiets of op de scooter
- Drank of drugs laten staan als je de weg op gaat
- Drie keer kijken voordat je oversteekt
- Tot tien tellen bij vervelende situaties
- Vrienden, familieleden of collega’s aanspreken op ongewenst gedrag
- Uit alle vier de dode hoeken van een vrachtwagen of bus blijven
- Altijd je gordel omdoen
- Je ruiten ijsvrij maken voordat je de weg op gaat
- Je aan de voorgeschreven snelheid houden
- Geen één risico op de weg nemen
Groot of klein. Thuis of op het werk. Bewust of onbewust. Iedere actie telt. Ook die van jou.
Meer weten? Neem dan een kijkje op www.brabantgaatvoornul.nl